Siirry sisältöön

Kirjoittajat:

Julkaistu : 25.09.2018

Muistatko tilanteen, kun kollegasi tai kaverisi kiitti sinua jostakin? Tuntui hyvältä ja innostavalta eikö totta? Valtakunnallisen Kodin ja Koulun Päivän teemana vuonna 2018 on kiitoskulttuuri. Kiitoskulttuurin muodostavat yhteisön jaetut myönteiset arvot, asenteet ja toimintatavat. Kiitoksen kulttuuria vaalivan yhteisön jäsenet kannustavat ja kiittävät toisiaan.

Miten voimme siis yhdessä kannustaa ja kiittää toisiamme – opettajia, opinto-ohjaajia ja muuta henkilökuntaa, opiskelijoita, vanhempia, kavereita ja muita tukijoita. Tähän liittyvät jokaisen työn ja opiskelun arvostaminen. Kiitoskulttuurin vaaliminen vahvistaa yhteisöllisyyttä; niin Haaga-Helian sisäistä kuin korkeakoulumme ja kodin välillä.

Kiitoksen kulttuuri lisää työviihtyvyyttä ja työhyvinvointia ja tutkimusten mukaan se voi jopa muodostaa organisaatiolle kilpailuedun. The Networkin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset työntekijät arvostavat työssään eniten hyviä ja luottamuksellisia suhteita työkavereihinsa.

Kannustaminen lähtee kiinnostuksesta toiseen ja aidosta, kiireettömästä kohtaamisesta. Liian harvoin huomaamme, mikä voima on hymyssä, ystävällisessä sanassa, kuuntelemisessa, rehellisessä kohteliaisuudessa. Muiden ihmisten aito kohtaaminen ja huomioiminen ei vaadi kalliita investointeja, prosesseja tai laitteistoja vaan se on helppoa ja yksinkertaista. Voit toteuttaa muiden huomioimisen neljää K:ta: Kiitä aina kun voit. Kannusta ja ole Kohtelias. Kuuntele keskustelukumppaniasi empaattisesti, aidosti kiinnostuneesti.

Välillä kyllä tuntuu, että Suomessa on jokin kirjoittamaton laki, jonka mukaan neljän K:n viljelyä pitää ankarasti säännöstellä päivittäin. Vai onko meillä niin kiire vai olemmeko niin omissa ajatuksissamme tai stressaantuneita, että emme huomaa tai jaksa niitä jakaa?

Voit päättää antaa jokaiselle kohtaamallesi ihmiselle jotain hyvää. Voit toki välillä antaa jotakin konkreettista, mutta useimmiten se voi olla jotakin aineetonta, esimerkiksi hymy, kannustus, kiitos, hyvän huomenen toivotus, myönteinen ajatus tai vaikkapa äänetön hyvän onnen toivotus.

Haaga-Helian osastrategiana on laadukas koulutus ihmisläheisesti ja sen mahdollistaa esimerkiksi opiskelijoiden ja henkilöstön innostus ja osaaminen. Me haagahelialaiset osallistuimme syksyllä 2017 ja keväällä 2018 KOHTAAMO-työpajoihin, jotka mahdollistivat kohtaamiset yli yksikkörajojen ja joissa kiteyttiin, mitä haagahelialainen innostava ja tuloksellinen yhteistyö on parhaimmillaan. Näiden pajojen hengessä toteutettiin syyskuussa 2018 ”Ilmianna innnostava kollega” -äänestys, jonka tulosten perusteella myöhemmin syksyllä palkitaan kymmenen innostavaa haagahelialaista. Seuraavaksi voitaisiin lanseerata vaikkapa ”Kehu kollega” -keskiviikko.

Kiitoksen kulttuurin edistäminen on helppoa eikä vie paljon aikaasi. Laita hyvä kiertämään: muista muiden huomioimisen neljä K:ta. Ketä voit kiittää tai kannustaa tänään?

KODINJAKOULUNPAIVA

 


Kirjoittaja Timo Lampikoski toimii suhdepäällikkönä ja uraohjaajana Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

 

Lähteet

Pond, T. 2012. The Happiness Hop – Gain the Three Insights to Your Amazing Life. Kindle Store.

The Networkingin Decoding Global Talent 2018 -tutkimus.

Kiitos – pieni suuri sana https://www.wiseconsulting.fi/inspiraatio/kiitos-pieni-suuri-sana/

http://www.kodinjakoulunpaiva.fi/materiaalit