Siirry sisältöön
Teknologia ei syrjäytä vaan kehittää – tulevaisuuden työelämässä korostuu inhimillisyys

Kirjoittajat:

Julkaistu : 12.03.2019

Uutisista voi välittyä nuorille lohduton kuva tulevaisuuden työelämästä. Tuossa visiossa robotisaatio ja tekoäly ovat syrjäyttäneet ihmistyön, ja ihmisten osaksi jäävät joko matalapalkkaiset polkutyöt tai kapea-alaiset asiantuntija-ammatit.

Tulevaisuuden työelämässä pärjätäkseen tulee olla yli-inhimillinen moniosaaja tai vastentahtoinen yksinyrittäjä. Voiko siinä olla koko totuus?

Ei työelämäasiantuntijan mielestä. Tulevaisuuden työelämä tulee olemaan nykyistä antoisampaa, sanoo Suomen itsenäisyysrahasto Sitran Uusi työelämä ja kestävä talous -teeman asiantuntija Perttu Jämsén. Hänen mielestään digitalisaatio työelämässä mahdollistaa miellyttävämpiä työtehtäviä ja jatkuvaa oppimista. Automatisaatio vähentää rutiininomaisia töitä ja uuden oppimiselle jää aikaa, on haaveissa sitten taitojen päivittäminen tai kokonaan uusi ura kiinnostavassa ammatissa.

Kysyimme Jämséniltä, miksi opintojaan aloittelevien nuorten kannattaa suhtautua tulevaisuuden työelämään valoisasti.

Sitran asiantuntija Perttu Jämsén, miksi digitalisaation vaikutus työelämään kuvataan niin usein negatiivisesti?

“Uhkakuvat ovat suosittuja, koska emme osaa riittävän hyvin kuvitella positiivisia skenaarioita. Asiat nähdään helpommin negaation ja uhan kautta.

Digitalisaatiolla pelottelusta unohtuu digitalisaation positiivinen puoli. Rutiininomaiset työt vähentyvät, mikä vapauttaa aikaa sille, että me ihmiset voimme työssä keskittyä inhimillisiin vahvuuksiin: toistemme ymmärtämiseen ja kohtaamiseen, henkilökohtaiseen palveluun.

Suomen kaltaisessa pienessä taloudessa ei ole hyvä strategia ajatella teknologiaa uhkana. Voimme pohtia mieluummin, miten teknologia voi tehdä työstämme tehokkaampaa, tasokkaampaa ja turvallisempaa? Samalla pystymme korvaamaan ikäviä ja rutiininomaisia tehtäviä, jotka harva kokee motivoivaksi.”

Uskotko, että tulevaisuuden työelämä on Suomessa huonompaa vai parempaa kuin nyt?

“Ehdottomasti parempaa. Jos osaamista ja jatkuvaa oppimista tukevat rakenteet saadaan sellaisiksi, että kaikilla on mahdollisuus uudistaa oppimistaan elämän varrella, työelämä tulee ehdottomasti olemaan merkityksellisempää, tuottavampaa ja turvallisempaa kuin nykyisin.

Alojen edelläkävijät kamppailevat jo parhaista osaajista.Työpaikka, jossa osaaminen ei kehity, ei ole kiinnostava. Tulevaisuuden työnantajien haaste on tarjota merkityksellisiä ja osaamista edistäviä työpaikkoja.

Teknologiasta on hyötyä tässäkin. Digitalisaation fiksu hyödyntäminen voi auttaa tehdä oppimisesta helpompaa: osa oppimis- ja lyhytkurssisisällöistä on lähes ilmaisia ja niitä voi toteuttaa joustavasti. Perinteinen henkilöstökoulutus tulee olemaan siis jatkossa ketterämpää ja edullisempaa.”

Tarkoittaako tulevaisuus yhä useammalle sitä, että on oltava yrittäjä?

“Tilastojen perusteella jatkuva kokoaikatyö ei ole romahtamassa: laskua ei ole tapahtunut käytännössä kymmeneen vuoteen.

Uusia työnteon tapoja kylläkin on. Yksinyrittäjien ja freelancereiden määrä on kasvussa. Jos yrittää omasta halusta, on vain hyvä, että itselle sopivia joustavia malleja löytyy. Tietynlainen yrittäjämäisyys oman osaamisen tunnistamisessa, kehittämisessä ja tarjoamisessa tulee kyllä yleistymään.”

Miten nuoret voivat varautua työelämän muutokseen tippumatta kelkasta?

“Jatkossakin kannattaa ehdottomasti mennä opiskelemaan ja tekemään sitä, mikä kiinnostaa. Motivoituneelle tekijälle löytyy kyllä paikka, ja kun on motivoitunut, haluaa kehittää taitojaan läpi työuran.

Perinteinen ajattelutapa on ollut, että hankitaan yksi koulutus, sitten siirrytään työmarkkinoille ja sitten jäädään eläkkeelle. Tästä ajattelusta kannattaisi päästää irti. Tietoja ja taitoja voi kehittää koko elämän. Valmistuminen ei tee ihmisestä valmista, vaan siitä ura ja seikkailu alkaa.”

Näin Haaga-Helia mahdollistaa joustavan opiskelun ja jatkuvan oppimisen omien intohimojen pohjalta

  • Yhteinen opetussuunnitelma tarjoaa opiskelijalle joustavat mahdollisuudet yksilöllisiin opintopolkuihin. Opiskelijat voivat siis valita opintopolun omien kiinnostustustensa pohjalta.
  • Koulutus on helposti räätälöitävissä moniin eri tarkoituksiin: tulevaisuuden työelämän osaamistarpeisiin voi vastata esimerkiksi lyhyillä täydennys- ja lisäkoulutuksilla.
  • Haaga-Heliassa on mahdollista opiskella uusi ammatti työn ohessa: Haaga-Helian Work & Study -malli yhdistää opiskelun ja työnteon.
  • Opiskelu tapahtuu yhä enemmän verkossa. Esimerkiksi tietojenkäsittelyn koulutusohjelman voi suorittaa lähes kokonaan verkkototeutuksina.

Ota tulevaisuuden työelämätaidot haltuun Suomen johtavin opein. Tutustu Haaga-Helian koulutusohjelmiin!

Jutun lähteenä on käytetty myös Marjaana Toimisen toimittamaa Välähdyksiä tulevaisuudesta -raporttia (Sitra, Tela 2017).