Siirry sisältöön
Vaikuttavuus on vaikea sana

Kirjoittajat:

Marianne Wegmüller

viestinnän asiantuntija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 15.03.2019

To make an impact. Tehdä vaikutus, vaikuttaa, eli saada aikaan vaikuttavuutta.

Onko vaikuttaminen uhmakasta ja mahtipontista sananhelinää vai ihan jokapäiväistä tavoitteellista, strategiaa toteuttavaa ja aitoa merkitystä tuottavaa toimintaa? Onko vaikuttaminen vain lobbareiden työtä vai olisiko niin, että yrityksissä ja organisaatioissa yhä enenevässä määrin pyritään vaikuttamaan ja saamaan aikaiseksi vaikuttavuutta?

Henkilökohtaisesti uskon, että monessa työpaikan kulmahuoneessa, neuvotteluhuoneessa, avokonttorissa ja työhuoneessa päivittäin mietitään, kuinka asioita ei vain tehtäisi oikein vaan ennemminkin keskityttäisiin tekemään toiminnan kannalta oikeita asioita, joilla lisäksi on aitoa merkitystä.

Vaikuttavuus on vaikea sana, sillä vaikuttavuudelle ei ole mitään yleistä mittaria. Mikä on vaikuttavaa toimintaa missäkin, on määriteltävä kunkin toiminnan ja toimijan omassa viitekehyksessä. Vaikuttavuudessa kuitenkin on joitakin yleistettävissä olevia lainalaisuuksia, joita kannattaa peilata omaan tekemiseen – jos siis vaikuttavuuden lisääminen kiinnostaa…

  • Varmista tekemisen fokus – mieti mihin pyrit ja miten sen aiot tehdä.
  • Kiteytä tekemisen päätavoite, määrittele ne tahot, joihin ko. toiminnalla haluat vaikuttaa, sekä niiden saamat hyödyt.
  • Mieti vielä, miten osallistat nämä tahot toimintaasi. Mikä toimii parhaiten ja mahtuu budjettiin?
  • Huomioi yhteistyön ja hyvien verkostojen lisä-arvo kaikessa tekemisessä.
  • Muista tehdä tekeminen näkyväksi. Selkeät, lyhyet tarinat, joissa vastaanottajan kielellä kuvataan, kuka, mitä, miksi ja milloin, toimivat parhaiten.

Asiantuntijana vaikuttaminen on hyvin paljon aktiivista, pitkäjänteistä, johdonmukaista, kokonaisvaltaista ja jokapäiväistä toimintaa – innolla ja intohimolla. Näkyvästi ja kuuluvasti. Yleisön hyötyjä kunnioittaen.