Siirry sisältöön
Sanoita osaamisesi – vinkkejä ansioluettelon laatimiseen

Kirjoittajat:

Julkaistu : 20.08.2019

”Haaga-Helia avaa ovet työelämään”. Tämä on Haaga-Helian missio ja jollain tapaa jopa peruste olemassaolollemme. Pyrimme Haaga-Heliassa monin tavoin auttamaan opiskelijoitamme työnhaussa jo opintojen aikana, mutta erityisesti valmistumisen lähestyessä. Kysyimme kahdelta Haaga-Helian aktiiviselta partnerilta, mitä opiskelijoiden olisi hyvä tietää tämän päivän rekrytointiprosessista.

Ensimmäisessä blogissa perehdymme ansioluettelon laatimiseen. Vinkkejä antavat Senior Manager, Talent Acquisition Visa Myllyntaus K-ryhmästä ja Recruiter, Talent Acquisition Krista Leppänen KPMG:stä.

Tarvitaanko hyvää CV:tä, jos LinkedIn:ssä tai YouTubessa on innostava videohakemus?

VM: Jotta onnistuisi työnhaussa, kannattaa varmistaa, että hakemuksessa ovat molemmat kunnossa: asiasisältö ja sitä korostava myyvä ulkoasu. Tyypillisesti innostavissa hakuvideoissa on keskitytty lähinnä jälkimmäiseen. Video, jolla henkilö kertoisi kaikki yksityiskohdat, jotka hakemuksesta käyvät ilmi, olisi epäilemättä tylsää katsottavaa.

Videolla voi keskittyä kertomaan pari hyvää esimerkkiä omista onnistumisista tai opeista – jotain mikä kuvaa sitä, mitä hyötyä sinusta on hakemallesi yritykselle. Tällaisiin videoihin kannattaa suhtautua siten, että ne ovat sisäänheittokanava asiapitoisempaan CV:hen (esimerkiksi linkki LinkedIn -profiiliin), tai sitten tapa erottautua muiden hakijoiden joukosta ja näin iskevä lisä perinteiseen ansioluetteloon.

KL: Olemme menossa koko ajan kohti monimuotoisempia tapoja esittäytyä potentiaalisille työnantajille ja ylipäätään luoda omaa, ammattimaista henkilökuvaa. CV:n keskeistä asemaa työnhaussa on ollut vaikea horjuttaa, mutta edelläkävijät ovat siirtyneet jo jopa CV:ttömiin rekryprosesseihin.

Jos hakuilmoituksessa kuitenkin pyydetään perinteistä CV:tä liitteeksi, on sellainen hyvä olla olemassa. Voit toki linkittää videosi hakemukseen. Video ja dokumentti voivat täydentää toisiaan esimerkiksi niin, että CV:ssä kerrot perusfaktat itsestäsi ja taustastasi ja videolla tuot enemmän esiin persoonaasi, tavoitteitasi ja vaikkapa kielitaitoasi kertomalla itsestäsi osittain tai kokonaan vieraalla kielellä.

Millaisia vinkkejä antaisitte graafisen ansioluettelon tekoon?

VM: Asiasisältö on työnhaussa tärkeintä. Ansioluettelo siis kannattaa yhä laatia. Tänä päivänä ne on helppo tehdä netin työkaluilla graafiseen muotoon. Tällöin omaa persoonaa on helpompi tuoda esille, vaikka kannattaakin välttää liian pitkälle vietyä kikkailua. Graafisessakin ansioluettelossa on fiksua pitää kiinni tyypillisestä selkeästä rakenteesta – haluathan, että rekrytoija löytää helposti kaiken tärkeän tiedon työhistoriastasi!

Ansioluettelosta on löydyttävä muun muassa töiden aloitusajat ja kuinka pitkään työsuhde on kestänyt, mitkä olivat vastuut, onnistumiset ja opit kussakin työssä sekä yhteystiedot. Kuva kannattaa lisätä, sillä sen avulla sinut on helpompi muistaa suuresta hakijajoukosta. Nuoren työnhakijan ansioluettelon on syytä mahtua yhdelle sivulle, kokeneempi konkari voi käyttää ruhtinaalliset kaksi sivua.

Mihin opiskelijan kannattaisi erityisesti panostaa, jotta pärjäisi kilpailussa parhaista työpaikoista?

KL: Ammattiosaamisen kartuttaminen on toki tärkeää, mutta niin on myös niiden taitojen kehittäminen, jotka tukevat työelämässä menestymistä. Työelämässä selviytymistä ja viihtymistä tukevat muun muassa kyky ja halu oppia jatkuvasti uutta, positiivinen uteliaisuus uusia asioita ja ilmiöitä kohtaan sekä kyky sopeutua muutoksiin, myös sellaisiin jotka tuntuvat pettymyksiltä.

On olennaista hahmottaa oman ammattiosaamisen tai sitä tukevan osaamisen vahvuudet. Sanoita osaamisesi ja ominaisuutesi: mitä tarkoittavat esimerkiksi ahkeruus, viestintätaidot tai kansainvälinen kokemus? Kerro esimerkki milloin ja miten osaaminen tai ominaisuus sinussa näkyi ja toteutui. Mitä siitä seurasi?

Varmista, että osaat kertoa selkeästi ja napakasti opiskelun, työn, harrasteiden tai vaikkapa vapaaehtoistoiminnan sinulle tuomasta osaamisesta. Varmista myös, että olet kirkastanut itsellesi sen, miten hakemasi työpaikka vie sinua kohti tavoitteitasi ja toisaalta mitä voit itse tuoda tehtävään ja työyhteisöön. Kannattaa myös verkostoitua positiivisesti: ei hyötymistarkoituksessa, vaan avoimella ja positiivisen uteliaalla mielellä.

Teksti on laadittu kesäkuussa 2019.