Siirry sisältöön
Ole oma itsesi työhaastattelussa

Kirjoittajat:

Julkaistu : 22.08.2019

Edellisessä rekrytointi-aiheisessa blogissa perehdyimme ansioluettelon laatimiseen. Tässä blogissa valmistaudumme sekä perinteiseen työhaastatteluun että videohaastatteluun. Parhaassa tapauksessa työhaastattelu vahvistaa haastateltavan itsetuntemusta.

Vinkkejä antavat Recruiter, Talent Acquisition Krista Leppänen KPMG:stä ja HR-koordinaattori Anni Joensuu Työeläkeyhtiö Elosta. Molemmat yritykset ovat Haaga-Helian partnereita.

Mikä merkitys perinteisellä haastattelulla on? Entä ryhmähaastattelulla ja soveltuvuuskokeella?

KL: Toistaiseksi mikään teknologia ei ole korvannut ihmisten keskinäistä kohtaamista. Vain tapaamalla kasvotusten osapuolet saavat käsityksen toisistaan: he tuntevat kättelyn, näkevät käytöksen eri tilanteissa, huomaavat kehonkielen ja mikroilmeet, aistivat ilmapiirin.

Ryhmähaastattelu tuo esiin muun muassa henkilön tapaa toimia porukassa ja hänen suhtautumistaan muihin.

Soveltuvuuskoe antaa syvempää tietoa siitä, mitkä ovat henkilölle ominaiset tavat käyttäytyä työympäristössä ja mitkä ovat hänen motivaatiotekijänsä. Parhaassa tapauksessa soveltuvuuskoe on erinomainen työkalu mahdollistamaan keskustelua juuri niistä ominaisuuksista, jotka ovat tehtävässä, tiimissä ja yrityksessä menestymisen ja viihtymisen kannalta olennaisia.

Keskustelu antaa myös hakijalle kuvaa siitä, minkälainen työskentelytyyli todennäköisesti tukee tehtävässä onnistumista. Keskustelu saattaa jopa vahvistaa itsetuntemusta. Onkin hyvä muistaa, että kaikki prosessin vaiheet tukevat myös hakijan mahdollisuutta saada käsitystä tehtävästä ja työyhteisöstä.

Miten onnistua videohaastattelussa?

AJ: Videohaastattelut alkavat olla enemmän sääntö kuin poikkeus rekrytointiprosessin osana, sillä etenkin ensimmäiset haastattelukierrokset toteutetaan yhä enenevissä määrin videon välityksellä.

Videot ovat oiva mahdollisuus niin hakijalle kuin työnantajallekin. Hakija saa mahdollisuuden tutustua etukäteen haastattelukysymyksiin ja valmistautua vastauksiinsa aivan eri tavalla kuin kasvokkain toteutettavassa haastattelussa.

Työnantajalle videot kertovat hakijan osaamisen, vahvuuksien ja kokemuksen lisäksi myös motivaatiosta. Ovatko vastaukset kattavia? Vastaavatko ne kysyttyyn? Välittyykö niistä aito kiinnostus haettavaa tehtävää kohtaan? Videoista näkee helposti, kuka on valmistautunut haastattelukoitokseen ja kuka ei. Liikaa vastauksiaan ei kuitenkaan kannata hioa tai ainakaan sanoittaa valmiiksi. Rennolla otteella pääsee jo pitkälle. Kerrothan videoissa itsestäsi, osaamisestasi, tavoitteistasi ja kehityskohteistasi. Helppo homma siis!

Ja ei kannata huolestua, jos aivan kaikkea ei tullutkaan sanotuksi.

Käytännön vinkit hyvään videoon

  1. Ensimmäinen otto on yleensä, yllättävää kyllä, se parhain ja luontevin. Älä jännitä turhia, ole oma itsesi, hymyile ja kuvittele, että puhut suoraan haastattelijalle. Jos pientä haparointia tulee, jatka vain eteenpäin kuten tavallisessakin haastattelussa.
  1. Hyvä suunnittelu on kaiken A ja O. Älä kuitenkaan lue vastauksiasi suoraan näytöltä tai kirjoita niitä etukäteen sanasta sanaan. Hyvä vinkki on listata muistin tueksi muutama avainsana esimerkiksi post it -lapulle ja kiinnittää se näytön yläosaan. Näin muistat pääpiirteittäin asiat, jotka haluat tuoda vastauksessasi esille. Hyvä vinkki on kuvata videot valmiiksi ja katsoa ne läpi vielä seuraavana päivänä tuorein silmin. Jos vastauksistasi puuttuu vielä jotain oleellista, voit napata muutaman uusintaoton.
  1. Jos vastaukselle on asetettu aikarajoitus, muista noudattaa sitä. Älä myöskään hoppuile turhia, sillä kiire välittyy vastauksestasi helposti. Muutama minuutti on lyhyt aika, mutta suunnittelemalla vastaukset etukäteen ja kirjaamalla ylös tärkeimmät asiat, varmistat että pysyt aikarajan sisällä. Ei kannata pitkittää vastauksia ”varmuuden vuoksi”, sillä rekrytoija voi ajatella, ettet taida olla kovinkaan taitava tiivistäjä. Toisaalta liian lyhyetkään vastaukset eivät välttämättä vakuuta videon katsojaa taidoistasi.
  1. Lähetystä vaille valmista! Ennen kuin lähetät videosi, katso vastaukset vielä kertaalleen läpi. Varmista että äänet kuuluvat, puhe on selkeää ja kameran kuvakulma on otollinen. Paras kuvakulma on silmien korkeudella tai hieman niiden yläpuolella. Ja sitten vain odottamaan yhteydenottoa jatkoa varten!

Teksti on laadittu kesäkuussa 2019.