Siirry sisältöön
Viestintä ja markkinointi
Asiantuntija, muistathan vaalia lukutaitoasi

Kirjoittajat:

Anna Hermiö

viestinnän asiantuntija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 08.09.2019

Suomalaisilla aikuisilla on moneen muuhun maahan verrattuna kelpo lukutaito, mutta tekstin ymmärtäminen on muutakin kuin kirjainten ja sanojen tunnistamista. Lukemisen taito voi rapistua aikuisiällä, jos sitä ei pidä yllä. Hyvin ja selkeästikin kirjoitettu teksti saattaa olla vaikea ymmärtää, jos ei ole harjaantunut lukija.

OECD:n mukaan suomalaisessa työelämässä on tarvetta erityisesti vahvemmalle luku- ja kirjoitustaidolle. Tässä kohtaa muistutamme, että tärkeää on erityisesti luettavien tekstien monipuolisuus: vaikka lukisi määrällisesti paljon mutta yksipuolisesti, lukutaito alkaa helposti kapeutua.

Asiantuntijatyössä lukemista riittää. Työhön liittyviä tekstejä on valtavasti, ja niitä on pakko seurata, jos mielii pysyä mukana oman ammattialan kehityksessä. Tästä paineesta huolimatta kannustamme asiantuntijoita myös muiden tekstien pariin.

”Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Lukutaito on avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin. Lukutaidolla on merkitystä sukupuolten välisen tasa-arvon, kestävän rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisen kannalta.” YK-liitto

Irrottautuminen oman alan asiatekstien maailmasta tekee tavattoman hyvää. On virkistävää lukea välillä tekstejä, jotka on tehty aivan toisella tyylillä, aivan toisenlaiselle lukijalle ja aivan toisesta aiheesta. Paitsi että aivot pitävät tästä vaihtelusta, se alkaa näkyä myös kielenkäytössä.

Jos lukee paljon erilaisia tekstejä, osaa todennäköisesti myös kirjoittaa erilaisia tekstejä. Erilaisten tekstien lukeminen rikastuttaa omaa sanavarastoa, notkistaa omaa ilmaisua ja kuin huomaamatta opettaa tunnistamaan erilaiset tekstilajit ja niille tyypilliset piirteet. Samalla kehittyy myös taito tunnistaa, millä tavalla eri viestintäkanavissa puhutaan ja miten lukijan voi ottaa huomioon.

Pidempien tekstien ja erilaisten sisältöjen kuluttaminen saattaa auttaa myös somessa. Siellä tekstit ovat usein huomattavasti lyhyempiä mutta vaativat lukijalta hyvää tulkintakykyä ja medialukutaitoa. Kaikki muistanevat tilanteen, jossa neutraaliksi tarkoitettu viesti onkin saanut tunteet kuumenemaan. Some pakottaa kirjoittajan tiiviiseen ilmaisuun ja olemaan kriittinen lukemaansa kohtaan.

Ja mikä parasta, lukemisen ja kirjoittamisen taitojen verryttäminen saattaa kirkastaa myös omia ajatuksia. Kun esimerkiksi oman tutkimuksensa tuloksista kertoo suurelle yleisölle, viestiä on pakko selkeyttää ja tiivistää. Samalla tulee ehkä oivaltaneeksi jotain uutta.

Millaisessa tekstiympäristössä sinä elät? Millaisia tekstejä luet päivittäin, viikoittain, kuukausittain? Entä milloin luit jotain ihan vain siksi, että saisit nauttia vivahteikkaasta kielestä?

Hyvää lukutaidon päivää!