Siirry sisältöön
Rinnallakulkijan paikka auki!

Kirjoittajat:

Anu Sipilä

asiantuntija, tutkimuspalvelut
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 25.09.2019

Useimmat meistä ovat olleet jossain vaiheessa elämäänsä työnhakijan roolissa. Työttöminä työnhakijoina olemme saattaneet hyödyntää yhteiskunnan tarjoamia työllisyyspalveluja tai muita ammattimaisia rekrytointipalveluja. Työnhakumme on voinut liittyä myös puhtaasti omaan urakehitykseen, jolloin omat työelämän tai yksityiselämän verkostot ovat voineet tulla avuksi mahdollisuuksien kartoittamisessa. Työnhaussa olemme hyödyntäneet monenlaisia sovelluksia ja alustoja, täyttäneet lomakkeita ja profiileja ja oppineet surffailemaan verkossa ja verkostoissa.

Parhaimpiin työnhaun kokemuksiin­ liittyy kuitenkin lähes aina jokin merkittävä kohtaaminen; toiselta henkilöltä saatu tuki, joka on osoittautunut tavalla tai toisella ratkaisevaksi. Tämä henkilö on voinut olla yhtä hyvin viranomainen, naapuri, työtoveri tai sukulainen; olennaista on ollut se, että hänellä on ollut oikeat sanat sanottavaksi juuri oikealla hetkellä. Keitä heistä sinä olet työnhakijana ollessasi kohdannut?

Sparraaja

Kuka auttaa, kun kuukauden sisällä kahdeskymmennes työpaikka menee sivu suun, eikä suureen osaan hakemuksista heru edes palautetta? Kenen taitoja tarvitaan, kun CV:hen pitäisi saada kiinnostavalla tavalla tiivistetyksi maisteritutkinto, kolmetoista kaupan alan pätkätyöpestiä ja kesätyökokemus au pairina? Entä kuka valaa uskoa, kannustaa ja tsemppaa sen kohtalokkaan tärkeän työhaastattelun aattona, kun kaikki hyvät neuvot uhkaavat valua jännityksen mukana katuojaan?

Sparraaja on se aamurusko ja päivänpaiste, joka palauttaa toivon ja suoristaa liian monen pettymyksen alla kumaraan painuneen selän. Sparraaja näkee, ja auttaa sinuakin näkemään menestyksen avaimet siinä listassa epämääräisyyksiä, joita yrität uskottavalla tavalla sovitella jonoon hakemuskirjeessäsi onnellisuusoperaattorin tehtävään. Hän kannustaa, innostaa ja tsemppaa niinä hetkinä, kun työnhaku alkaa uhkaavasti tuntua työltä. Sparraaja on selkänoja, roiskeläppä ja kypärä samassa paketissa. Eteenpäin, täyttä vauhtia, rohkaisee hän!

Oivalluttaja

Oivalluttaja on se tyyppi, joka esittää kysymyksiä. Eikä vain kysymyksiä, vaan oikeita kysymyksiä. Esittäessäsi epäilevän ja ehkä perustellustikin pessimistisen argumentin työnhaun tilanteestasi hän pyytää sinua sulkemaan silmäsi ja maalaa kysymyksillään yhtäkkiä eteesi kokonaan uuden maiseman. Maiseman täynnä uusia mahdollisuuksia. Mistä se tuli? Miksi en aiemmin nähnyt tätä, kysyt Oivalluttajalta? Hän hymyilee, ja astuu huomaamatta askeleen taaksepäin antaakseen sinulle tilaa tarkastella rauhassa juuri avautunutta uutta näkymää ja arvioida sen suomia mahdollisuuksia. Oivalluttajalla on usein taskussaan tai käsilaukussaan pinkka ideakortteja, josta aina löytyy uusi, yllättävä avaus tai näkökulma.

Kuuntelija

Rauhoittava ääni, levollinen olemus ja luottamusta herättävä katse kietovat sinut turvalliseen vaippaansa, kun istahdat Kuuntelijan seuraan. Äsken tuntemasi levottomuus ja huoli ovat tiessään, kun saat kertoa Kuuntelijalle koko työnhaun tarinasi. Tunnet, miten hän sulkee sanasi sydämeensä ja aistit hyväksyvän empatian hänen olemuksestaan. Tässä on hyvä olla.

Kuuntelija jaksaa olla läsnä ja ottaa vastaan silloinkin, kun tunteet saavat vallan, ja purat pettymystäsi rajusti. Hän ojentaa nenäliinan ja odottaa hiljaa, kun kuivaat kyyneleesi ja aloitat tarinasi alusta. Hän ei kyseenalaista, keskeytä eikä opasta. Kuuntelija on olemassa vain sinua varten.  Hänen voimansa piilee hiljaisuudessa, joka antaa sinulle tilaa purkaa, pysähtyä, ajatella ja lopulta ymmärtää. Eihän se paikka olisi mitenkään voinut olla se oikea!

Rinnallakulkijan kevyt kosketus

Ammattirooleissaan nämä edellä mainitut työnhakijan parhaat ystävät työskentelevät niin julkisella sektorilla, kolmannella sektorilla kuin yrityksissäkin. He piileskelevät siellä erilaisten epämääräisten titteleiden takana: asiantuntija, ohjaaja, koordinaattori, rekrytoija, valmentaja, kouluttaja, yrittäjä …Yksityiselämässä heitä voi kohdata mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Kaikkia heitä kuitenkin yhdistää halu auttaa työnhakijaa. Kuunnella, tukea ja lempeästi ohjata seuraavalle askelmalle. Tässä työelämän muutoksen ristiaallokossa heidän tehtävänsä ei ole helppo, mutta he jaksavat silti olla läsnä ja sparrata.

Vasta päättyneessä PALKO -hankkeessamme  saimme tehdä töitä monien huikeiden, ylläkuvatuissa rooleissa päivittäin tasapainoilevien työnhaun ammattilaisten kanssa. Työnhakijoita auttaessamme saimme itsekin kasvaa ja oppia uutta. Omassa työssämme usein esiin kaivamamme rooli oli Rinnallakulkijan. Rinnallakulkijalle on ominaista kevyt kosketus käsillä olevaan aiheeseen, jämäkän ohjauksen tai napakan neuvon sijaan. Kulkiessaan kappaleen matkaa yhdessä työnhakijan kanssa hän jakaa tämän kokemuksen, ja hyväksyy sen. Muuta ei tarvita. Ehkä kuppia kahvia, mutta se riittää.

Rinnallakulkijoista on avarassa ja yksityisyyttä arvostavassa Suomessa pulaa ja paikkoja on tälläkin hetkellä auki kaikissa maakunnissa. Rooliin on onneksi helppo pätevöityä ja työt voi aloittaa heti.

Riittää, että ottaa kaveria kädestä ja astuu seuraavan askelen yhdessä.