Siirry sisältöön
Yhteistuumin uutta tekemään – Haaga-Helia ja Varala aloittivat liikunta-alan korkeakouluopinnot Tampereella

Kirjoittajat:

Tiina Laiho

lehtori, liikunta ja hyvinvointi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Teemu Lehmusto

tutkintojohtaja, urheilu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Sanna Vuorio

lehtori

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 25.09.2019

Haaga-Helian avoimen ammattikorkeakoulun liikunta-alan opinnot starttasivat historiallisesti tänä syksynä Varalan urheiluopistolla. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti Tampereella tai lähialueella työskenteleville liikunta-alan ammattilaisille, joilla on jo liikuntaneuvojan tutkinto tai liikunnan ammattitutkinto sekä kokemusta liikunta-alan töistä.

Opiskelu alkaa avoimen ammattikorkeakoulun monimuotokoulutuksena, ja opinnoissa tavoitteellisesti edenneet voivat hakea vuoden kuluttua avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijoiksi. Jatkossa siis Tampereellakin on tarjolla tutkintoon johtavaa liikunta-alan korkeakoulutusta.

Varalan Urheiluopisto

Opinnot ovat liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman mukaisia. Opiskelu toteutetaan työelämään linkitettynä kunto- ja terveysliikunnan, liikuntapalveluiden sekä kilpa- ja huippu-urheilun toimintaympäristöissä. Koulutuksen keskeisiä osaamisalueita ovat liikunnan pedagogiikka, johtaminen ja kehittämisosaaminen sekä liikuntapalvelut ja yrittäjyys.

Kysyntää uuteen koulutukseen oli paljon, ja ensimmäiseen toteutukseen otettiin mukaan noin 30 opiskelijaa. Ensimmäisen lukuvuoden aikana kaikki opiskelijat tekevät kunto- ja terveysliikunnan 15 opintopisteen opintokokonaisuuden syksyllä ja keväällä he valitsevat 15 opintopisteen opintokokonaisuuden joko liikuntapalvelujen tai kilpa- ja huippu-urheilun osaamisaloista. Näitä opintoja tukevat ja täydentävät muut opetussuunnitelman mukaiset opinnot, joista osaan sovelletaan osaamisen tunnistamista opiskelijoiden taustat huomioiden. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija saa vähintään 60 opintopistettä kasaan lukuvuoden aikana ja on sitä kautta kelpoinen hakeutumaan tutkinto-opiskelijaksi lukuvuodelle 2020–2021.

Haaga-Helia

Ensimmäisen lähijakson aloitus oli suurimmalle osalle opiskelijoista iloinen jälleennäkeminen. Moni opiskelijoista on suorittanut Varalassa jo liikunta-alan perus- tai ammattiopintoja, joten yhteistä historiaa löytyi. Tervetulosanoissa Varalan rehtori Marjaana Eskelinen kehotti opiskelijoita tarttumaan tulevaan haasteeseen maailmanvalloittajien elkein: ennakkoluulottomasti, tavoitteellisesti ja prosessiin sitoutuen. Haaga-Helian puolelta käytiin läpi koulutustarjontaa ja kerrottiin taustalla vaikuttavasta oppimisen ideologiasta sekä ammattikorkeakoulun tehtävästä viedä tiedekorkeakoulujen tuottamaa tietoa käytäntöön. Tulipa esille myös se, että hämmennys on oppimisen voimavara. Tätä kaikkea onkin luvassa koulutuksen aikana. Ja mikä parasta – osaamista pääsee kehittämään sekä opittuja asioita kokeilemaan omassa työssä.

Uusi matka on siis alkanut. Toivotaan, että se on pitkä ja menestyksekäs.