Siirry sisältöön
Mistä on ammattikorkeakoulun opettajan työpäivä tehty?

Kirjoittajat:

Julkaistu : 05.10.2019

Opiskelijoiden tehtävien tarkastamisesta ja palautteen antamisesta? Kokouksista ja neuvotteluista? Asiakastapaamisista? Kyllä, mutta kyse on paljon muutakin. Kyse on asenteesta.

Ammattikorkeakoulun opettajan työpäivä koostuu hymyistä ja iloisista kohtaamisista. Yhteistyökumppaneina ovat opiskelijat, johtajat, esimiehet, HR-tiimit, opettajakollegat, TKI-toimijat ja assistentit. Yhteisenä intressinä sekä opettajalla että kumppaneilla on oppimisen ilo, uusien oivallusten syntyminen, ratkaisut arjen haasteisiin, ikävän kääntäminen positiiviseksi sekä yhteisten kohtaamisten ilmapiirien vaaliminen. Lukija huomaa, että keskiössä ei aina tarvitse olla substanssi ja siihen liittyvien ongelmien ratkaiseminen otsa rypyssä. Monesti ne muut asiat substanssin ulkopuolella tekevät opettajan työpäivästä juuri niin merkityksellisen kuin se parhaimmillaan voi olla.

Ihmisinä me kaikki tietenkin olemme erilaisia ja suhtaudumme asioihin omista lähtökohdistamme johtuen eri tavoilla. Voimme kuitenkin kaikki tehdä päätöksen ainakin yrittää suhtautua asiaan kuin asiaan ensin positiivisesti. Kun jaksamme harjoitella peruspositiivista lähestymistapaa riittävästi, huomaamme liukuvamme siihen pikkuhiljaa automaattisesti ja asioiden sujuvan entistä sutjakammin ja kevyemmin. Enkä tarkoita pelkkää teennäistä väkisin pakotettua hymyä kasvoilla, vaan aitoa kiinnostusta asennoitua asioihin positiivisesti ja kehittää itseään.

Mitä muuta voimme tietoisesti harjoitella? Ainakin kiitoksen antamista, anteeksi pyytämistä ja toisen huomioivaa kohteliaisuutta. Kaikki nämä auttavat meitä tekemään päivästämme entistä viihtyisämmän, iloisemman ja antoisamman. Yhteistyössä kollegojemme kanssa voimme näitä kaikkia harjoitella, kunnes olemme eksperttejä. Siinä rinnalla saamme opiskelijoiltamme palautetta ja annamme sitä heille myös itse – hymyssä suin ja iloisin mielin. Jos sain sinut ajattelemaan omaa vuorovaikutustasi ja päivittäistä asennettasi, jolla töihin tulet ja työtäsi teet, luulen tehneeni päivän hyvän työn. Hymyssä suin ja iloisin mielin. 🙂

Onnittelut sinulle, opettaja, tänään opettajan päivänä; olet valinnut antoisan ja merkityksellisen uran!