Siirry sisältöön
Muut aiheet
Kirjoista iloa ja inspiraatiota kaamoksen keskelle – Asiat ovat paremmin kuin luuletkaan

Kirjoittajat:

Annika Konttinen

lehtori, matkailuliiketoiminta
Senior Lecturer, tourism business
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 05.12.2019

Näin joulun alla puhutaan paljon kirjoista. Mitä tällä kertaa pukin konttiin? Mitä itse lukisi joululoman aikana? Tärkeitä valintoja, joita on syytä pohtia tovi. Kirjasuosituksia ja -listauksia pursuaa joka tuutista. Kaunokirjallisuudella, dekkareilla ja ruokakirjoilla on vankka lukijakuntansa. Ei mennä niihin nyt, vaan keskitytään tietokirjojen teemoihin.

Työssäni lehtorina Haaga-Helian Porvoo Campuksella seuraan aktiivisesti varsinkin business-tietokirjojen ilmestymisiä. Omia suosikkikirjailijoitani ovat amerikkalaiset psykologit ja organisaatiotieteilijät Susan Cain, Amy Cuddy, Adam Grant, Daniel Pink ja Simon Sinek. He ovat myös valovoimaisia viestijiä: Melkein kaikkien heidän TED Talk -esiintymisensä kuuluvat eniten katsottujen joukkoon. Heidän jokaisen uusinta kirjaa odotan jo innolla.

Sanotaan, että nykyään opiskelijat lukevat liian vähän. Juuri siksi innostamme Porvoo Campuksella opiskelijoitamme lukupiirien avulla lukemaan enemmän. Tradenomi- ja restonomiopiskelijat kohtaavat seitsemän kertaa lukukauden aikana ja keskustelevat lukemistaan teksteistä lukupiireissä, jotka ovat osa opintoja.

Kaikki lukupiirien aiheet liittyvät lukukausien teemoihin. Aiheina ovat olleet esimerkiksi megatrendit, tulevaisuuden myynti ja johtajuuden kehittäminen. Ujutamme ajankohtaisia tietokirjailijoiden tekstejä myös lukupiirien aineistoihin. Meidän ohjaajien tulee olla ajan tasalla osaamisalueemme viimeisimmistä aihealueista ja tutkimuksista. Ammatillinen kehittyminen saa minutkin seuraamaan bisneskirjojen uusimpia tuulia.

Twitter on mitä loistavin lähde kirjasuosituksille. Eri tahot ja mielipidevaikuttajat jakavat siellä lukusuosituksiaan. Syvällisen suodatuksen jälkeen esiin nousee kolme teemaa, jotka ovat mielenkiintoisia näin joulun aikaan ja varsinkin meille suomalaisille. Sekä ammatillisista että henkilökohtaisista syistä.

Ensiksikin tarvitsemme aina vinkkejä siihen, miten voimme iloita elämästä kaamoksen keskellä. Toinen ikuinen teema on halumme lukea siitä, mitä muut meistä suomalaisista oikein ajattelevat. Kolmanneksi tarvitsemme kenties juuri nyt muistutuksen sitä, miten hyvin asiamme itse asiassa ovatkaan.

Kolmessa blogissani keskityn kuvaamaan näitä kolmea teemaa. Ensimmäisessä blogissa esittelen Hans Roslingin Faktojen maailman, josta saa hyvän mielen maailman tilasta. Toisessa blogissa keskityn kahteen kirjailijaan, jotka ovat viime aikoina kirjoittaneet suomalaisesta sisusta. Kolmas blogini sisältää kaksi teosta, joissa on valtavasti vinkkejä elämyksellisyyden ja onnellisuuden lisäämiseen jokaiseen päivään. Tietokirjojen ei tarvitse olla niin vakavia, vaikka tärkeitä asioita käsittelevätkin. Näistä kirjoista voi ammentaa oppeja ja oivalluksia niin jokapäiväiseen arkeen ja työelämään kuin itsensä kehittämiseenkin.

Hans Rosling: Faktojen maailma

Ihan ensimmäiseksi kannattaa nostaa esille kirja, jota ei voi liikaa hehkuttaa. Tähän voi palata aina uudelleen, varsinkin jos maailmanmeno alkaa ahdistaa. Kirjalla on myös arvovaltainen suosittelijansa: Microsoft-miljardööri ja hyväntekijä Bill Gates. Hänen makuunsa luotetaan kirjavalinnoissa maailmanlaajuisesti. Twitterin uutisvirrasta löytää useitakin lähteitä, joista selviää, mitkä 5 tai 10 kirjaa Gates haluaa jokaisen lukevan. Viime vuonna Gates osti jokaisella amerikkalaisyliopistosta valmistuneelle lahjaksi Hans Roslingin Faktojen maailma -kirjan (Factfullness). Siinä onkin teos, jonka lukeminen tekee hyvää meille jokaiselle. Lukupiirissämme olemme myös lukeneet otteita Roslingin kirjasta ja opiskelijamme pitivät Roslingin faktoja erityisen mielenkiintoisina.

Maailmankuulu ruotsalaislääkäri sai eloisilla TED Talk -esiintymisillään kaikki katsojansa ja kuulijansa ymmärtämään tilastojen ihmeellistä maailmaa ihan uudella tavalla ja tasolla. Hän onnistuu myös viimeiseksi jääneessä kirjassaan kertomaan, että moni asia on nyt paremmin kuin koskaan ennen. Koulutus, terveydenhoito ja rokotukset kuuluvat yhä suuremman väestönosan elämään, kun taas mm. taudit ja köyhyys ovat vähentyneet valtavasti viime vuosien aikana.

Rosling haluaa muuttaa lukijansa käsityksiä ja ajattelutapaa – hän haastaakin lukijansa ihan kirjan alussa tekemään maailman tila-–testin, jonka 13 kysymyksestä taatusti simpanssitkin saavat enemmän oikein kuin sinä! Kirjan luvut avaavat lukijan silmät näkemään, että maailma on tosiaan muuttunut parempaan suuntaan, vaikka muuta voisi synkkien uutisten perusteella luulla.

Uusi vuosi on hyvä aloittaa valoisampaan nykyhetkeen ja tulevaisuuteen uskoen!

Seuraavassa blogissani keskityn kahteen kirjaan, jotka kertovat suomalaisesta sisusta.