Siirry sisältöön
Opettajavaihto on mahdollisuuksia täynnä

EU:n rahoittama Erasmus-opettajavaihto-ohjelma tarjoaa korkeakouluopettajille hyvän mahdollisuuden työskennellä esimerkiksi viikon jossakin toisessa eurooppalaisessa korkeakoulussa.

Kirjoittajat:

Anna Sivonen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Katri Heikkinen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Antti Petteri Kurhinen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 07.02.2020

Vaihtoviikko antaa eväitä oman opetuksen kehittämiseen tai vaikkapa yhteistyöprojektin käynnistämiseen ulkomaisen oppilaitoksen kanssa. Viime syksynä opettajavaihdot toivat Porvoon liiketalouden opettajille ja opiskelijoille monta oivallista tilaisuutta kansainvälistymiseen. Seuraavassa kerromme muutamia onnistuneita esimerkkejä näistä.

Saksalaisen International School of Managementin logistiikan alan professori Erich Groher oli opettajavaihdossa Porvoon kampuksella viime keväänä. Hän kiinnostui tavastamme toimia ja ideoimme yhteistyöprojektiamme jo silloin. Saimmekin ketterästi pienen opiskelijaryhmän kokoon ja pääsimme kokeilemaan yhteistyötä. Professori Groher oli hankkinut projektille saksalaisen toimeksiantajan, jolle opiskelijat kartoittivat mahdollisia materiaalitoimittajia. Projektiin osallistui 10 kansainvälistä opiskelijaa, jotka työskentelivät verkon välityksellä. Myös kaikki toimeksiantajatapaamiset toteutettiin videokonferenssien muodossa. Kokeilu onnistui hyvin ja yhteistyön laajentamisesta ja syventämisestä on jo alustavasti sovittu.

Toinen opettajavaihdosta alkunsa saanut projekti oli taloushallinnon opiskelijoiden opintomatka Heilbronniin tutustumaan TOPSIM-yrityssimulaatioon. Idea suomalaisten ja saksalaisten opiskelijoiden yhteisestä, intensiivisestä oppimispeliviikosta tuli toisesta Haaga-Helian yksiköstä, mutta jälleen kerran pienenä toimijana meillä porvoolaisilla oli mahdollisuus tarttua tilaisuuteen. Viikon aikana opiskelijat pääsivät harjoittelemaan pelin avulla yritystoiminnan päätösten tekemistä sekä päätösten toimivuuden tarkastelua taloudellisten raporttien avulla. Kenties kuitenkin vielä tätäkin arvokkaampaa oli mahdollisuus saada tuntumaa työskentelyyn vieraalla kielellä monikansallisessa opiskelijaryhmässä – molemmat asioita, joiden harjoittelu ei taloushallinnon opinnoissa muuten välttämättä ole itsestäänselvyys. Keväällä 2020 on sitten saksalaisten vuoro vierailla Pasilassa.

Ei kahta ilman kolmatta – tai jopa neljättä

Liiketalouden syventäviin opintoihin kuului olennaisena osana kaksi opettajavaihdolla toteutettua kansainvälistä projektia. Keväällä 2019 yksi Porvoon kampuksen opettajista kävi opettajavaihdossa Algarven yliopistossa Farossa. Vierailun myötä syntyi idea North meets South and South meets North –projektista. Projektilla oli toimeksiantajana kaksi yritystä Suomesta ja kaksi Portugalista. Opiskelijat aloittivat kulttuurienväliseen viestintään, uusiin markkinoihin ja vientiin liittyvän selvitystyönsä jo Suomessa ja projekti huipentui viikon vierailuun Farossa. Portugalissa vietetyn viikon aikana opiskelijat työskentelivät sekaryhmissä portugalilaisten opiskelijoiden kanssa tutustuen sekä muihin kulttuureihin että paikallisiin yrityksiin.

Osa opiskelijoista suuntasi kahden opettajan mukana pitkäaikaisen partnerimme NHL-Stenden -ammattikorkeakoulun vieraaksi Hollannin Leeuwardeniin. Myös tämä monikansalliseen kulttuuritietouteen keskittynyt projekti toteutettiin Erasmus-opettajavaihdon kautta.

Näistä projekteista syntynyt yhteistyö jatkuu tänä keväänä. Algarven yliopistosta tulee kaksi opettajaa vaihtoon Porvoon kampukselle. NHL-Stendenistä taas kaksi opettajaa johdattaa opiskelijaryhmänsä vierailulle Porvooseen. Tällöin varmasti jatketaan keskusteluja yhteistyön jatkumisesta myös tulevaisuudessa.

Omien kokemustemme perusteella emme voi kuin lämpimästi suositella opettajavaihtoja puolin ja toisin. Hienoja oppimisen tilaisuuksia syntyy sekä opettajille että opiskelijoille, kun on avoimin mielin ja kiinnostunut erilaisista mahdollisuuksista tarttua uusiin tilanteisiin. Vaikka projekti sinänsä ei ehkä olisikaan täydellinen, kansainvälisestä yhteistyöstä tulee kuitenkin aina vähintään yhtä kokemusta rikkaammaksi!