Siirry sisältöön
Liikunta
Vastuullisuus ja kestävä kehitys puhuttivat Münchenin sporttimessuilla

Urheilu yhdistää ihmisiä ja nostaa esiin vastuullisia ohjelmia, liikkeitä ja järjestöjä, joiden yhteiskunnallinen merkitys on kasvava.

Kirjoittajat:

Teemu Lehmusto

tutkintojohtaja, urheilu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Erkki Häkkilä

lehtori, liikunta ja hyvinvointi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 17.02.2020

Maailman suurin sporttibisnekseen keskittyvä messutapahtuma ISPO järjestettiin Münchenissä tammikuussa 2020. Tämän vuoden tapahtumaan osallistui noin 3000 näytteilleasettajaa. Pääsääntöisesti väline- ja vaatevalmistajien sekä -toimittajien tarjonnasta koostunut valtaisa messualue toi esille talviurheilun, luontoliikunnan, terveyden, hyvinvoinnin ja fitneksen, urbaanien lajien sekä joukkuelajien uusimmat trendit.

Messujen tämän vuoden ohjelauseiksi oli nostettu kolme näyttelyiden tarjonnassa näkyvää teemaa, jotka olivat ”ole vastuullinen, ole aktiivinen ja ole luova”. Nämä arvopohjaiset valinnat haastavat luonnollisesti myös urheilun toimialaa tuomaan esille konkreettisia esimerkkejä, jotka voivat vastata tulevaisuuden haasteisiin niin vastuullisen kuluttamisen, yhteiskunnallisen vaikuttamisen kuin monialaisten ratkaisujen ja innovaatioidenkin näkökulmasta.

Erityisesti vastuullisuus ja kestävä kehitys nousivat messujen brändien osalta laajalla rintamalla esille. Valmistajat esittelivät omia ratkaisujaan hiilijalanjäljen ja ilmastovaikutusten minimoimiseksi. Näitä ovat muun muassa ekologiset ja kierrätettävät materiaalit. Ekologiset ratkaisut, esimerkiksi meristä kerättävän muovijätteen jatkojalostamiseksi vaatekuiduiksi ja edelleen vaatteiksi, ovat synnyttäneet myös täysin uusia brändejä tiedostavan kuluttajan tarpeisiin.

Teemojen käsittely näkyi ja kuului myös messujen puhujatapahtumissa. Vastuullisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyvään huoleen keskittyi POW:n (protect our winters) perustaja, ammattilumilautailija Jeremy Jones. Hänen globaaliksi kasvaneen liikkeensä tavoitteena on saada ulkoilmaihmisiä, talviurheilijoita, yritysjohtajia ja poliittisia vaikuttajia liikkeen puolestapuhujiksi sekä kasvattaa tätä kautta liikkeen tunnettuutta ja vaikuttavuutta. Urheilu siis yhdistää ihmisiä ja nostaa esiin vastuullisia ohjelmia, liikkeitä ja järjestöjä, joiden yhteiskunnallinen merkitys on kasvava. POW:n toiminnasta, tavoitteista ja lähettiläistä Suomessa voit lukea lisää täältä .

ISPO oli tämän vuoden liikuntapalveluiden opiskelijoiden opintomatka. ISPO:n hengen mukaisesti matkasta muodostui varsin aktiivinen. Messujen tarjonnan kautta oli mahdollisuus tutustua urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin brändien maailmaan, mutta myös ilmiöiden ja verkostojen maailmaan. Tämän lisäksi Keski-Eurooppa tarjosi viikonlopun aikana paikallisia bundesliigaotteluita jalkapallossa ja koripallossa sekä Obertsdorfin hiihtokisan ja Kitzbuchelin legendaarisen syöksyn. Kokemuksen arvoisia talviurheilutapahtumia molemmat, jotka samalla tuovat perspektiiviä isojen tapahtumien järjestämiseen.

Prolipa-opiskelijoita ISPO-messuilla