Siirry sisältöön
Aamiaistapaaminen kokosi jälleen nuoret ja inspiraattorit saman pöydän ääreen

Ruotsin suurlähetystössä Pohjoisesplanadilla keskusteltiin markkinointiviestinnästä pohjoismaisesta näkökulmasta. Kielenä oli ruotsi – totta kai.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 09.04.2020

Kompetens 3.0 -hankkeen toinen aamiaistapaaminen järjestettiin Ruotsin suurlähetystössä Pohjoisesplanadilla helmikuun lopussa. Tapahtuman aiheena oli markkinointiviestintä pohjoismaisesta näkökulmasta. Inspiraattoreina tapahtumassa olivat yrittäjä ja markkinointistrategi Tanja Törnroos, kiinteistönvälittäjä ja markkinoinnin osaaja Anne Ramsay sekä yrittäjä ja markkinointiviestinnän ja johtamisen ammattilainen Julia Olin.

Opiskelijoiden keskuudessa tunnelma oli aluksi jännittynyt, mutta tapahtuman edetessä kaikki uskalsivat puhua rohkeasti ruotsia.

Suomalaiset osaavat ruotsia paremmin kuin uskovat

Julia Olin (vas.), Anne Ramsay ja Tanja Törnroos.

Tapahtuman avasi suurlähetystön edustaja Jenny Kanerva. Hän kertoi rakennuksen historiasta sekä heidän toiminnastaan ja toivotti vieraat tervetulleiksi. Mielenkiintoinen fakta suurlähetystöstä on, että jokainen huone edustaa eri vuosisataa ja huoneissa olevien taulujen henkilöt ovat eläneet kyseisellä vuosisadalla.

Kanervan mielestä on tärkeää päästä lähelle työelämää jo opiskelujen aikana ja miettiä, mitä haluaa tehdä valmistuttuaan. Hän ajattelee, että nykynuoret ovat ahkerampia verkostoitumaan kuin ennen.

Jotta voi tulla hyväksi jossain, siitä täytyy tykätä. Sen lisäksi pitää välittää siitä, mitä tekee ja tuntea intohimoa sitä kohtaan, Kanerva toteaa.

Hänen mielestään suomalaiset luulevat olevansa huonompia ruotsin kielessä kuin mitä he oikeasti ovat. Suomalaisten ei pitäisi pelätä ruotsin puhumista, koska se saattaa olla esteenä yhteistyölle mahdollisuuden sijaan.

Esiintyjät innostivat nuoria ja rohkaisivat puhumaan

Johanna Juntunen ja Francesca Hult osallistuivat aamiaistapahtumaan ensimmäistä kertaa. He opiskelevat johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmassa toista vuotta.

Juntusta inspiroi erityisesti tapahtumassa puhujana ollut Tanja Törnroos, joka muutti Itävallasta Suomeen, vaikkei puhunut yhtään suomea.

Miten erilaisista taustoista voi Suomeenkin tulla ja pärjätä, vaikka ei osaa kieltä, Juntunen pohtii.

Hultin mielestä paras tapahtumasta tullut vinkki on se, että ruotsia täytyy käyttää säännöllisesti, jotta osaaminen säilyisi. Hän kokee, että kielen kirjoittaminen ja ymmärtäminen on paljon helpompaa kuin puhuminen. Tapahtuma oli hänen mielestään rento.

Minusta on kiva kuunnella, kun ihmiset puhuvat ruotsiksi. Tulisin uudestaan kyllä, Hult sanoo.

Opiskelijoiden ruotsin kielen taito yllätti

Julia Olinin mielestä oli hauskaa tulla inspiroimaan nuoria ja kertoa heille jotain, mistä voi olla tulevaisuudessa hyötyä.

Anne Ramsay puolestaan odotti inspiroivaa aamua, koska suurlähetystö on paikkana hyvin innostava. Ramsaysta oli myös kiinnostavaa tavata uusia ihmisiä. Hän kertoi saavansa energiaa siitä, kun saa vaihtaa ajatuksia muiden kanssa.

Kaikki puhujat olivat yllättyneitä siitä, kuinka hyvin opiskelijat puhuivat ruotsia.

Itsensä markkinointi on tärkeää

Olin ja Ramsay markkinoivat itseään eniten sosiaalisen median kautta. Pääasiallinen kanava heille on Instagram. Tanja Törnroos markkinoi itseään parhaiten tapaamalla ihmisiä kasvotusten ja käyttämällä LinkedIn-sivustoa. Kaikkien kolmen täytyy brändätä itseään jatkuvasti.

Minulle itseni markkinointiin kuuluu myös se, miten vastaan puhelimeen ja sähköpostiin tai kuinka valmistaudun asiakastapaamiseen, Ramsay kertoo.

Olin auttaa omassa työssään yrityksiä markkinoimaan itseään paremmin. Hänen mielestään itsensä brändäämisessä tärkeää on uskottavuus ja luovuus.

Jos en osaa markkinoida itseäni ja omaa yritystäni, miten voisin auttaa muita parantamaan omaa markkinointiaan, Olin pohtii.

Markkinoinnissa on tärkeää olla oma itsensä. Moni lähtee matkimaan sosiaalisen median vaikuttajia, jolloin oma persoona ja ajatukset eivät tule esiin. Verkostoituminen on hyvä aloittaa niin aikaisin kuin mahdollista.

Sosiaalisissa tilaisuuksissa kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Ikinä ei voi tietää, kenellä tulee olemaan avainrooli elämässäsi tulevaisuudessa, Olin kertoo.

Tanja Törnroos neuvoo nuoria panostamaan yhteen asiaan kerrallaan. Mielenkiinnon kohdetta voi aina vaihtaa ja kehittää itseään lisää, jos ensimmäinen valinta ei tunnukaan mieleiseltä.

Kilpailu on kovaa, olit sitten yksityisyrittäjä tai työntekijä. Kannattaa erottua massasta jollain, esimerkiksi persoonalla tai aiemmin hankitulla osaamisella, Törnroos opastaa.


Tapahtumasarja jatkuu syksyllä 2020. Kompetens 3.0 -hanke huipentuu suurempaan juhlaseminaariin lokakuun lopulla. Lisätietoja tulevan syksyn tapahtumista tulee loppukevään aikana.

Kuvat: Susanna Sykkö